• Klaudia

Puszysta chałka z kruszonką jak u babci

Często lubię wracać do przepisów, które znam od mamy czy nawet babci. Te smaki pozwalają mi wrócić do tamtych chwil i ciepło wspominać miniony czas.

Zawsze było głośno i tłoczno, bo w domu było nas pięcioro, a do tego zawsze był z nami przygarnięty pies lub kot. Moi rodzice mieli istne urwanie głowy. Teraz każde z nas jest oddalone od siebie setki kilometrów i często przeglądając zdjęcia właśnie przez takie smaki mogę przywołać w pamięci tamten wyjątkowy czas. Czy wy też tak macie?


Ja zamykając oczy dosłownie czuję smak świeżych, papierówek zrywanych z drzewa rosnących obok domu babci, czy ciepłe bułeczki z zebranymi wcześniej własnoręcznie jagodami. Ostatnio znowu się rozmarzyłam i tym sposobem znalazłam przepis na chałkę z kruszonką. Ten smak ciepłej bułki z wegańskim masłem, czy z dżemem, poruszy nawet najtwardsze serce. 💛 To jak, kto z Was robi?

Podane proporcje są przystosowane do zastosowania urządzenia Thermomix i wyjdą z nich 2 porcje.


👩‍🍳 Składniki


Kruszonka:

  • 30 g mąki pszennej

  • 20 g cukru

  • 25 g masła (miękkiego)

Chałka:

  • 2 jajka (jedno roztrzepane do posmarowania chałki, tuż przed pieczeniem)

  • 2 żółtka

  • 100 g miękkiego masła

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 40 g świeżych drożdży (pokruszonych)

  • 150 g mleka

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

🥣 Sposób przygotowania

Kruszonka

Na dużym blacie lub desce przesiej mąkę, pokrój na kawałki masło, dodaj cukier i dłońmi łącz składniki. Na samym początku możesz pomoc sobie przy użyciu noża. Gotowe powstałe grudki przełóż do naczynia i odstaw do lodówki.


Chałka

Do dużej miski dodać jedno jajko, żółtka, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i ciepłe mleko. Wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj mąkę, sól i wyrabiaj składniki.

Ciasto można wyrabiać mikserem: w pierwszym etapie - wolno mieszadłem, a w drugim - hakiem na średnio-niskich obrotach.

Wyłóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę, posyp z wierzchu mąką i wygniataj przez 1 do 2 minut, (dodaj więcej mąki, gdyby ciasto się lepiło). Powinno być miękkie, delikatne i nie powinno się kleić. Wyrobione już ciasto, przełóż do dużej miski, przykryj bawełnianą ściereczką na ok. 30 minut do wyrośnięcia.


Po tym czasie przełóż gotowe ciasto na blat i podziel ciasto na 2 części. Jedną z nich podziel na 3 kolejne, uformuj 3 równe wałeczki i zapleć warkocz. Powtórz to samo z drugą częścią ciasta. Na wysmarowanej masłem blasze, ułóż obie chałki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Odstaw na 15 minut, a w tym czasie, rozgrzej piekarnik do 180 °C. Piecz od 20 do 25 minut, aż będą złotobrązowe. Na ciepło najlepiej smakuje z masłem, konfiturą domowej roboty lub miodem.

Przyznajcie się, komu z Was narobiłam smaka? 😊