Domowy tradycyjny chleb jak u mamy na zakwasie żytnim #weekendwdomu
Jakie pieczywo jecie na codzień? Zwracacie uwagę na jego jakość i skład? Ja tak, dlatego chciałbym się dziś podzielić z Wami moim odkryciem ostatnich miesięcy - pieczywem na zakwasie, które wypróbowałam sama i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę. Przekonajcie się sami!

Co to jest zakwas? 👩🍳
Zakwas to inaczej mieszanka kultur bakterii, która poddawana jest procesowi fermentacji. Pozyskuje się go z mąki i wody, naturalnie spulchnia i zakwasza ciasto. Taki wyrób z zakwasu jest dłużej świeży i oczywiście zdrowszy. Najlepiej, gdyby był z mąki żytniej - poniżej przepis na chleb właśnie na zakwasie.

Jak zrobić zakwas w domu? 👩🍳
Czy da się taki zakwas zrobić samodzielnie w domu? Oczywiście, że tak! To wspaniały pomysł również na poznanie tradycyjnej kuchni. A gdy przygotujemy wszystko sami w domu - wtedy jeszcze lepiej będzie nam smakowało ☺️ Zakwas hodujemy w szklanym naczyniu, przykryty gazą lub ściereczką w ok. 25 - 30 stopniach. Gdy już będzie gotowy, przechowujemy go w lodówce, by spowolnić proces fermentacji. W późniejszym czasie "dokarmiany" go co dwa dni wodą i mąką w proporcji 1:1 energicznie mieszając. Naturalnie odbywającym się procesem będą widoczne bąbelki i kwaśny zapach.
Wykorzystanie w kuchni zakwasu 👩🍳
Taki zakwas świetnie sprawdzi się się nie tylko jako składnik do pieczenia chleba, ale i w innych rolach. Przygotujecie z jego pomocą np. aromatyczny żurek, pyszne makarony, puszyste ciasto na pizzę, czy nawet barszcz czerwony. Brzmi nieźle, prawda?
Sprawdzony przepis na tradycyjny chleb na zakwasie 👩🍳
Przed Wami prosty przepis na chleb, bez utrudnień. Gwarantuję, że wyjdzie każdemu! Jego prosty skład, a przy tym tradycyjny smak zachwyci wszystkich smakoszy. Kluczową rolę odgrywa tu mąka i sól - miejcie to na uwadze. Ja z całego serca polecam mąkę żytnią i u mnie w kuchni się sprawdziła.

Składniki 👩🍳
500 g zakwasu
800 g mąki żytniej 720
750 ml wody
1/2 szklanki siemieni lnianego
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1 łyżka soli
Sposób przygotowania 👩🍳
Wszystkie powyższe składniki dodajemy po kolei do większego naczynia i wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto mikserem z hakiem. W połowie mieszania dodajemy słonecznik i mieszamy dalej.
Włączamy piekarnik na ok. 50 stopni. Naoliwiamy olejem blachy, najlepiej te podłużne, ciasto przekładamy do form i wkładamy do piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i "głaszczemy" nasz chleb łyżką z wodą. Na wierzch można posypać chleb słonecznikiem, płatkami orkiszowymi lub czarnuszką. Następnie piec w 220 stopniach przez 1 godzinę. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb przez dodatkowej 10 minut. Gotowe!
Polecam podawać go z domowymi pastami lub dżemami. Taki chleb może przetrwać świeży i smaczny nawet przez tydzień. W razie potrzeby możecie go także zamrozić, by starczył na jeszcze dłużej. ☺️
