Krem orzechowy a'la Nutella
Jeżeli ktoś tak jak ja wprowadził do życia noworoczny plan zdrowego trybu życia i tak, jak ja, nie umie obejść się bez słodkich niezbyt zdrowych przekąsek podpowiadam jak w szybki sposób temu zaradzić.

Krem wychodzi bardzo smaczny, mocny orzechowy smak to istna petarda dla kubków smakowych.
Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu, tak jak mnie :)
Wszyscy moi znajomi wręcz wyjadali go ze słoiczka łyżeczką i wypytywali o przepis. A przecież gdy mamy ochotę na coś słodkiego nie możemy sobie wciąż odmawiać. Wtedy nasze samopoczucie i nastrój się obniża, a doskonale wiemy jak czekolada i tego typu wyroby czaruje nam uśmiech na twarzy. A teraz do sedna, pokaże Wam jak w szybki i łatwy sposób go wykonać.
Składniki:
200g orzechów laskowych
100g orzech nerkowca
150 ml syropu z agawy lub klonowego
150 ml mleka roślinnego
6 łyżek kakao
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej moczymy orzechy nerkowca w zimnej wodzie. Orzechy laskowe wysypujemy na tackę wyłożoną papierem i prażymy przez max. 8 min w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy je i pocierając orzech w dłoniach pozbywamy się łupinki i układamy do miseczki. Orzechy zalewamy mlekiem i blendujemy. Po uzyskanej masie dodajemy resztę składników i mielimy na gładką konsystencje.
Masę przekładamy do słoiczka. Takim kremem przechowywanym w lodówce możemy cieszyć się nawet 2 tygodnie.
A na moim kanale IGTV możecie zobaczyć, jak szybko i prosto przygotowałam krem:
https://www.instagram.com/tv/B5sTpNaAYSI/