Zdrowa kuchnia na jesień - proste i szybkie spaghetti z kurkami

Cześć, za oknem powoli robi się ponuro i nie mogę się pogodzić z tym, że tak szybko minął okres pięknej i złotej jesieni. Ratuję się więc jeszcze jej wspomnieniami. Nieco z braku pomysłu, a trochę z tęsknoty, powstało dzisiejsze spaghetti.

Za chwilę wyjawię Wam wszystkie sekrety, dzięki którym ten makaron jest tak wyjątkowy i mam nadzieję, że podobnie, jak mnie i mojej rodzinie, również i Wam posmakuje. Gwarantuję, że ucieszy nawet najwybredniejszego smakosza, a przy okazji pozwoli zaoszczędzić czas spędzony w kuchni na przygotowaniu. Gwarantuję 100% satysfakcji za przysłowiowe parę złotych. 👌 To jak, skusiłam Was?


Składniki 🍝

  • 250g makaronu typu spaghetti (może być też tagliatelle lub inny, jeśli masz ochotę)

  • 500g kurek

  • 200ml wegańska śmietanka (ja użyłam ryżowej)

  • 1/2 cebuli czerwonej

  • 2 łyżki masła

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1/2 natki pietruszki

  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

  • szczypta soli

Sposób przygotowania 👩‍🍳


Zagotuj wodę w garnku na makaron, nie zapomnij posolić wody, a następnie gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu, tak by było al dente (odpowiednio twarde, ale ugotowane). Na rozgrzanej patelni i oliwie podsmaż cebulę, aż się zarumieni, dodaj czosnek, a następnie dołącz do tego kurki. Po ok. 3-5 minutach dodaj posiekaną pietruszkę, chwilę podsmaż i dodaj wegańskiej śmietanki, ciągle mieszając wszystko na średnim ogniu. Dodaj masło pod koniec procesu smażenia.


Ugotowany makaron ułóż na talerzu, dołóż sos, dodaj dla ozdoby trochę liści pietruszki i posyp pieprzem smaku. Podaj zaraz po przyrządzeniu posiłku, aby było ciepłe, pachnące i pyszne... Smacznego! 😍

3 wskazówki dla wersji "pro" 🤫


  1. To właśnie ryżowa śmietanka wegańska dodała całego uroku sosowi. Jeżeli jednak nie możesz znaleźć takiej w sklepie lub masz ochotę na zwykłą śmietanę - jak najbardziej śmiało możesz jej zamiennie użyć.

  2. Jeżeli nie masz młynku do zmielenia pieprzu - to nawet lepiej! Ja takie ziarna pieprzu rozdrabniam nożem, a dokładnie jego boczną stroną (uważaj, by się nie skaleczyć!).

  3. Jeżeli w daniu nadal czegoś Ci brakuje - posyp danie rozdrobnionymi wiórkami parmezanu.

Cały sekret dania tkwi w śmietance i pietruszce. To połączenie sprawia, że sos jest bardzo delikatny, nietuczący i pozwala wydobyć najlepszy smak jesiennych skarbów. Szybko, tanio i smacznie, podoba Wam się mój pomysł? Planujecie przyrządzić to danie? Koniecznie oznacz na Instagramie @getataste


#tastyfood #weganfood #obiad #pomyslnaobiad #getataste